Hoppa till innehållet

Våld, mobbning eller att bli utsatt för ett brott

Våld

Våld kan ibland vara svårt att känna igen om gärningsmannen är en bekant. Psykiskt våld är bland annat kontroll, utpressning, skymf, söndring av saker, isolering och hot med våld eller självmord.

Fysiskt våld är slag, skakning, sparkar eller knuffar. Även att hålla någon vaken eller berusa, fjättra eller sexuellt misshandla någon är fysiskt våld.

När man utsätts för våld ska man söka hjälp i tid. Om det är svårt att prata med närstående kan du kontakta till exempel experter inom social- och hälsobranschen.

Mobbning

Man kan bli mobbad både på daghem, i skolan, i hobbyer, på arbetsplatsen och i sociala medier. Mobbing kan vara nedsättande benämning, hån, hot, obehagliga kommentarer eller gester, diskriminering, knuffande eller att slänga omkring saker.

Även att sprida olämpliga bilder av den mobbade, berätta lögner eller skicka förolämpande meddelanden kan vara mobbning.

Den mobbade ska alltid få hjälp. I skolan borde mobbning alltid rapporteras till både föräldrar och lärare, trots att det inte är lätt. Mobbing på arbetsplats är i första hand något som chefen, förtroendevalda och företagshälsovården ska hantera.

Att få ett slut på mobbningen är allas gemensamma ansvar, och man ska alltid ingripa i situationer.

Att bli utsatt för ett brott

Om man misstänker att man har blivit offer för ett brott är det skäl att göra en brottsanmälan så snabbt som möjligt. Om man inte kan göra annat kan man be om stöd från en närstående eller få professionell hjälp per telefon.

Om brottet har orsakat skador lönar det sig att besöka en läkare. Misshandel och våldtäkt hör under allmänt åtal också då de inträffar i hemmet eller då gärningsmannen är en familjemedlem.

 

Läs mer om var du kan söka hjälp med utmaningar gällande mental hälsa
Läs mer om Centralförbundet för Mental Hälsa

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.