Hyppää sisältöön

Ohjeita yhdistystoimintaan

Kokouskutsuja, pöytäkirjoja, vastuuvapauksia, valiokuntia….Mitkä ovat hallituksen tehtävät? Milloin ollaan päätösvaltaisia ja milloin ei? Miten suunnitella toimintaa? Jos kaipaat muistin tueksi tietoa yhdistyksen käytänteistä ja hallintotavasta tai tarvitset muita yhdistystoiminnan olennaisia työkaluja, löydät ne täältä.

Suosituksia yhdistysten hallintoon

SOSTE eli Suomen sosiaali ja terveys ry on vuonna 2015 tuottanut yhteistyössä Valon, Allianssin ja oikeusministeriön kanssa uuden Hyvä hallintotapa -suosituksen, joka on tarkoitettu koko yhdistyskentän käytettäväksi.

Suositukset täydentävät yhdistyslain vähimmäisvaatimuksia ja yhdistysten hallintotyötä, edistävät hallintotavan noudattamista mahdollisimman laajasti yhdistyskentällä sekä antavat käytännön vinkkejä ja neuvoja yhdistysten arkiseen hallintoon.

Hyvä hallintotapa, Mielenterveyden keskusliitto

Opas: Yhdistysten hyvä hallintotapa

Tutustu myös SOSTEn lakimiehen ja järjestöpäällikön Anneli Pahtan tunnin mittaiseen verkkoluentoon, joka tarjoaa tiiviin tietopaketin yhdistyksen hallituksen tehtävistä ja vastuista  sekä hyvästä hallintotavasta. (7.11.2013).

Verkkoluento: Yhdistyksen hallituksen tehtävät ja vastuut

Laki, säännöt ja käytännöt: Mistä tietoa?

Yhdistyslaki ja säännöt

Neuvontaa yhdistyslaista, yhdistyskäytännöistä ja yhdistysten säännöistä sekä sähköisten palveluiden käytöstä antaa Patentti ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteri.

Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteri

Verotus

Verotuskysymyksissä yhdistykset saavat neuvoja Savo-Karjalan yritysverotoimistosta. puh. 020 612 000 tai neuvontanumerosta, puh. 020 697 048.

Säätiöiden verotusta koskevissa kysymyksissä neuvoa antavat myös paikalliset verotoimistot.

Jäsenluettelo ja tietosuoja

Neuvontaa yhdistyksen jäsenluettelon pitoon ja tietojen luovuttamiseen tarjoaa tietosuojavaltuutetun toimisto.

Tietosuojavaltuutetun toimisto

Yhdistys työnantajana

SOSTEn julkaisema, Sosiaalialan työnantajat ry:n toimitusjohtajan Tuomas Mänttärin tunnin mittainen verkkoluento kertoo pienen yhdistyksen työnantajana toimimiseen liittyvistä vastuista ja velvoitteista.

Verkkoluento: Pieni yhdistys työnantajana

Säännöt yhdistykselle?

Yhdistyksen sääntöjen laatimisessa voi käyttää apuna Mielenterveyden keskusliiton kokoamia ja Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymiä voimassa olevia mielenterveysyhdistyksen mallisääntöjä.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.