Hyppää sisältöön

Miten perustamme yhdistyksen?

Onko suunnitelmissanne perustaa uusi mielenterveysyhdistys? Hienoa ja tervetuloa joukkoomme! Mietitkö kuitenkin, miten yhdistys ylipäätään perustetaan ja mitä kaikkea pitää huomioida?

Yhdistyksen perustaminen edellyttää vähintään kolmea luonnollista henkilöä tai oikeustoimikelpoista yhteisöä. Yhdistystä perustavien henkilöiden täytyy olla vähintään 15 vuotta täyttäneitä, sääntöjen mukaisia äänioikeutettuja jäseniä.

Yhteisöjä, jotka voivat perustaa yhdistyksen, ovat esimerkiksi

  • rekisteröity yhdistys
  • osuuskunta
  • osakeyhtiö
  • avoin yhtiö
  • säätiö

Myös erilaiset julkisoikeudelliset yhteisöt kuten kunta, valtio tai seurakunnat, voivat olla yhdistyksen perustajina.

Yhdistyksen perustaminen vaihe vaiheelta

1.Perustamiskirja

Ensin tehdään perustamista koskeva vapaamuotoinen sopimus eli perustamiskirja. Perustamiskirjaan kirjoitetaan yhdistyksen nimi, päiväys sekä perustajajäsenten allekirjoitukset.

2.Säännöt yhdistykselle

Yhdistys voi valita tarkoitukseensa sopivan sääntömallin ja täydentää sen nimen, kotipaikan, tarkoituksen ja toiminnan laatua sekä hallituksen kokoa koskevien pykälien osalta. Säännöt liitetään perustamiskirjaan.

Tutustu mallisääntöihin

3.Perustava kokous ja pöytäkirja

Pidetään yhdistyksen perustava kokous. Kokouksesta kirjoitetaan pöytäkirja, josta näkyy päätös perustamisesta. Pöytäkirjan allekirjoittavat kaikki, jotka osallistuvat kokoukseen ja haluavat tulla jäseniksi. Säännöt liitetään perustavan kokouksen pöytäkirjaan.

4.Yhdistyslaki ja yhdistyksen rekisteröinti

Yhdistys voi olla rekisteröimätön tai rekisteröity. Kuitenkin vain rekisteröity yhdistys voi esimerkiksi omistaa omaisuutta, tehdä sopimuksia ja hakea rahoitusta.

Yhdistyslaissa sanotaan, miten rekisteröity yhdistys perustetaan. Käytännössä siinä on kolme vaihetta: perustaminen, sääntöjen laatiminen ja rekisteröinti. Samat vaiheet käydään läpi silloin, kun halutaan rekisteröidä jo olemassa oleva yhdistys.

Tutustu yhdistyslakiin

5.Ilmoitus yhdistysrekisteriin

Ilmoitus yhdistysrekisteriin tehdään virallisella lomakkeella. Hallituksen puheenjohtaja allekirjoittaa ilmoituksen, johon täytyy liittää seuraavat selvitykset:

  • perustamiskirja
  • säännöt
  • kuitti tai kuittijäljennös käsittelymaksusta

Lisätietoa ja lomakkeita

Patentti- ja rekisterihallitus 

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.