Hyppää sisältöön

Jäsenjärjestöavustukset

Jäsenjärjestöavustus on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n myöntämä kohdennettu toiminta-avustus (Ak6), jonka Mielenterveyden keskusliitto jakaa hakemuksesta jäsenjärjestöilleen pienavustuksina. Jäsenjärjestöavustusten tarkoituksena on tukea vapaaehtoisuuteen ja vertaisuuteen perustuvaa järjestötoimintaa. 

Kuka avustusta voi hakea?

Mielenterveyden keskusliitto voi myöntää jäsenjärjestöavustusta vain sellaiselle jäsenjärjestölle, joka ei saa jo erillistä STEA-avustusta, mukaan lukien muiden keskusjärjestöjen kautta haettavat jäsenjärjestöavustukset. Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on vuoden 2022 maksettu jäsenmaksu Mielenterveyden keskusliitolle.

Haettavat avustukset ja hakuaika

Jäsenjärjestöavustusta myönnetään toiminta- ja kehittämisavustuksina. Yhdistykselle myönnettävä enimmäismäärä on yhteensä 8000 euroa. Enimmäismäärään lasketaan myös edelliseltä vuodelta siirtyneet toiminta- ja kehittämisavustus.

Avustukset ovat harkinnanvaraisia ja avustuksen myöntämisessä otetaan huomioon niin paikallisten, alueellisten kuin valtakunnallisten yhdistysten erityispiirteet ja hakijan omat varat.  

Hakuaika on 1.2.– 15.3.2023 (haku on päättynyt). *Poikkeus uudet yhdistykset.

Toiminta-avustus 

Toiminta-avustus on enintään 3000 euroa. Toiminta-avustus kohdennetaan seuraaviin yhdistyksen toimintoihin.

Yhdistyksen sääntömääräiseen toimintaan
(a
vustusta myönnetään enintään 600 €)

  • Sisältää seuraavista toiminnoista aiheutuneet kohtuulliset kulut: hallinto, kokous, kirjanpito, toimitilat, jäsenpostit- ja lehdet sekä posti-, puhelin- ja tietoliikenne, ohjelmiston vuosimaksut.

Yhdistysten järjestämän toiminnan tukeminen

  • Sisältää seuraavista toiminnoista aiheutuneet kohtuulliset kulut: vertaistoiminta kaikissa muodoissaan, matkat, retket, leirit, tapahtumat, mielenterveysviikon tapahtumat, jäsenistön koulutus, viestintä ja vaikuttaminen .

Pienlaitehankinnat

  • Esimerkiksi seuraavat hankinnat: tietokoneet oheislaitteineen, tabletit, älypuhelimet.

Kehittämisavustus

Kehittämisavustuksella tuetaan yhdistyksen uudenlaisen toiminnan kokeilemista, hanketta tai kampanjaa. Tavoitteena on rohkaista yhdistyksiä kokeilemaan, toteuttamaan ja tarvittaessa juurruttamaan uudenlaista toimintaa yhdistykseen. Erityisenä avustuskohteensa ovat yhdistysten yhteistyöhankkeet.

Kehittämisavustus on määräaikainen, kestoltaan enintään kaksi vuotta. 

Toiminta-avustusten painopisteet

Avustusten painopisteet on hyvä ottaa huomioon toiminnan suunnittelussa, johon avustusta haetaan.

  • Toiminnan järjestäminen jäsenistölle
  • Yhdistyksen näkyvyyden lisääminen
  • Sähköisten palvelujen ja koulutusten saatavuuden tukeminen

Hae tukea sähköisesti

Haku tehdään sähköisesti hakulinkin kautta ja kaikki liitteet toimitetaan samanaikaisesti. Hakulinkki sulkeutuu 15.3.2023, jonka jälkeen hakemuksia tai liitteitä ei enää voi lähettää.* Poikkeus uudet jäsenyhdistyket.

Avustushaku 2023 on päättynyt 15.3.2023. *Poikkeus uudet yhdistykset.

Hakuohjeet ja hakulinkit

Toiminta-avustuksen hakuohjeet
Hae toiminta-avustusta

Kehittämisavustuksen hakuohjeet
Hae kehittämisavustusta

Täytä avustushakemus huolellisesti ohjeiden mukaisesti. Kysy tarvittaessa neuvoa. Lähetä hakemus ennen hakuajan päättymistä.

Uudet jäsenet voivat hakea avustuksia heti jäsenyyden myöntämisen jälkeen

*Yhdistyksellä, joka liittyy varsinaiseksi jäseneksi liittoon, on oikeus hakea avustusta myös hakuajan ulkopuolella, mikäli yleiset hakuehdot täyttyvät. Myöskin kehittämisavustuksia voidaan myöntää hakuajan jälkeen, mikäli määrärahaa on jäljellä.

Kysy lisätietoa

Lähetä sähköpostia avustukset@mtkl.fi tai ota yhteyttä Helena Koskelo-Suomi 050 362 7637 tai Erkka Öörni 040 559 0347.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.