Hyppää sisältöön

Jäsenjärjestöavustukset

Jäsenjärjestöavustus on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n myöntämä kohdennettu toiminta-avustus (Ak6), jonka Mielenterveyden keskusliitto jakaa hakemuksesta jäsenjärjestöilleen pienavustuksina. Jäsenjärjestöavustusten tarkoituksena on tukea vapaaehtoisuuteen ja vertaisuuteen perustuvaa järjestötoimintaa. 

Kuka avustusta voi hakea?

Mielenterveyden keskusliitto voi myöntää jäsenjärjestöavustusta vain sellaiselle jäsenjärjestölle, joka ei saa jo erillistä STEA-avustusta, mukaan lukien muiden keskusjärjestöjen kautta haettavat jäsenjärjestöavustukset. Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on vuoden 2023 maksettu jäsenmaksu ja palautettu avustuselvitys vuoden 2023 avustuksista.

Haettavat avustukset ja hakuaika

Toiminta-avustus

Yhdistykselle myönnettävän toiminta-avustuksen enimmäismäärä on 3000 euroa, josta myönnetään pääsääntöisesti enintään 20 % hallintokuluihin. Toiminta-avustuksen ja kehittämisavustuksen yhteenlaskettu enimmäismäärä on 8000 euroa.

Toiminta-avustuksen painopiste on toiminnan järjestäminen jäsenistölle.

Avustusta voi hakea seuraaviin toimintoihin ja laitteisiin:

1. Yhdistyksen sääntömääräiseen toimintaan

Sisältää seuraavista toiminnoista aiheutuneet kohtuulliset kulut: hallinto, kokous, kirjanpito, toimitilat, jäsenposti- ja lehdet sekä posti-, puhelin- ja tietoliikenne, ohjelmiston vuosimaksut.

2. Yhdistysten järjestämän toiminnan tukeminen

Sisältää seuraavista toiminnoista aiheutuneet kohtuulliset kulut: yhdistysten vertaistoiminta (ryhmätoiminta, avointen ovien toiminta, kokemusasiantuntijatoiminta), yhdistysten jäsenistölle järjestämät matkat, leirit ja tapahtumat (mukaan lukien Valtakunnalliset yhdistyspäivät), koulutus sekä viestintä ja vaikuttaminen.

3. Pienlaitehankinnat

Esimerkiksi seuraavat hankinnat: tietokoneet oheislaitteineen, tabletit, älypuhelimet.

Kehittämisavustus

Kehittämisavustuksella tuetaan yhdistyksen uudenlaisen toiminnan kokeilemista, hanketta tai kampanjaa ja yhdistysten välisen yhteistyön lisäämistä. Tavoitteena on rohkaista yhdistyksiä kokeilemaan, toteuttamaan ja tarvittaessa juurruttamaan uudenlaista toimintaa yhdistykseen. Avustuksen enimmäismäärä on 8000 euroa ja tähän lasketaan myös edelliseltä vuodelta siirtyvät avustukset.

Hae avustuksia viimeistään 15.3. mennessä

Vuoden 2024 avustushaku on päättynyt. Avustuspäätösten ja sähköisesti allekirjoitettavien avustussopimusten lähettäminen yhdistyksiin on käynnissä ja avustusten maksatus yhdistyksille alkaa pian tämän jälkeen. Seuraava jäsenjärjestöavustus avautuu keväällä 2025.

Toiminta-avustuksen hakuohjeet
Kehittämisavustuksen hakuohjeet
Hae toiminta-avustusta
Hae kehittämisavustusta

Uudet jäsenet voivat hakea avustuksia heti jäsenyyden myöntämisen jälkeen

*Yhdistyksellä, joka liittyy varsinaiseksi jäseneksi liittoon, on oikeus hakea avustusta myös hakuajan ulkopuolella, mikäli yleiset hakuehdot täyttyvät. Myöskin kehittämisavustuksia voidaan myöntää hakuajan jälkeen, mikäli määrärahaa on jäljellä.

Täytä avustushakemus huolellisesti ohjeiden mukaisesti. Kysy tarvittaessa neuvoa. Lähetä hakemus ennen hakuajan päättymistä.

Kysy lisätietoa
Lähetä sähköpostia avustukset@mtkl.fi tai ota yhteyttä Erkka Öörni 040 559 0347.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.