Hyppää sisältöön

Vuoden Pomppu-palkinto

Mielenterveyden keskusliitto myöntää vuosittain mielenterveystyössä ansioituneelle jäsenyhdistykselleen Vuoden Pomppu -yhdistyspalkinnon. Tunnustuksella palkitaan merkittävästä oman jäsenistön tai laajemman mielenterveystyön hyväksi tehdystä työstä. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015.

Vuoden Pomppu on kiertopokaali, joka luovutetaan sen saajalle vuodeksi. Palkintoon kaiverretaan kaikkien sen saaneiden mielenterveysyhdistysten tiedot. Vuoden 2021 Pompun saaja julkistetaan syyskuussa.

Valinnassa kiinnitetään huomiota seuraaviin asioihin:

  • Yhdistyksen toimintaan osallistuvien määrä suhteutettuna paikkakunnan kokoon.
  • Yhdistyksen muuntautumiskyky ja toiminnan järjestäminen uudella tavalla, esimerkiksi digiloikka ja muut innovatiiviset toiminnot.
  • Miten yhdistys on pystynyt mukautumaan ajankohtaisiin muutoksiin ja haasteisiin.
  • Palkitsemisen arvoista voi olla jokin muukin toiminta tai syy. Aina se ei tarkoita isoja lukuja tai suuria henkilömääriä. Se voi olla jokin mukava, ihmisläheinen tapa luoda kohtaamisia ihmisten kesken.

Vuoden Pomppu 2020 palkinto myönnettiin Rauman Friski Tuult -mielenterveysyhdistykselle

Poikkeusvuosi on vaatinut uudenlaista ajattelua ja myös monessa mielenterveysyhdistyksessä on tehty reippaita digiloikkia ja mietitty toimintoja uudelleen. Vuoden Pompuksi ehdolle asetetuista yhdistyksistä Rauma erottui erityisesti yhteisöllisyydellä.

”Uusia toimintamalleja on menestyksellä otettu käyttöön ja niitä on tarjottu kriisin keskellä myös toisille hyödynnettäviksi. Tärkeää toimintaa on voitu jatkaa sekä verkon yli että turvallisuudesta huolehtien myös kasvokkain”, perustelee järjestö- ja ansiomerkkitoimikunnan puheenjohtaja Markus Lustig Mielenterveyden keskusliitosta.

”Tänä vuonna Vuoden Pomppu on auttanut myös muita pomppaamaan, jatkamaan tärkeällä hetkellä vaikeasta tilanteesta huolimatta”, Lustig sanoo.

Arjen digiopas ja poikkeusajan turvallisuusohjeita

Koronakeväällä suosittu Rauman Friski Tuult -kohtaamispaikka oli kiinni kaksi ja puoli kuukautta. Toimettomana ei silti oltu. Sinä aikana yhdistyksessä vastattiin yli 500 puheluun, tehtiin selkeät ja kattavat turvallisuusohjeet kohtaamispaikan avaamiseen uudelleen ja toimitettiin selväkielinen digiopas mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten arkeen.

Ohjeet ja opas jaettiin saman tien muillekin mielenterveysyhdistyksille muokattavaksi paikallisten tarpeiden mukaan.

”Kun kaikki siirtyi verkkoon, meille tuli suuri huoli mielenterveyskuntoutujien digiosaamisesta. Jos netin kautta ei osaa tarkistaa tilin saldoa tai uusia reseptejä, chateista ja muista kivoista jutuista puhumattakaan, syrjäytyy varmasti”, kuvaa oppaan kirjoittanut toiminnanjohtaja Päivi Lavonius.

”Kohtaamispaikkamme kävijöissä on erittäin paljon heitä, jotka eivät osaa käyttää tietokonetta ja joilla ei ole älypuhelinta. He tarvitsivat tietoa siitä, mikä on Whatsapp ja mikä Snapchat ja mitä muita mahdollisuuksia verkko tarjoaa”, Lavonius sanoo.

Palkinto on hänelle iloinen yllätys, mutta huoli mielenterveyden häiriöihin sairastuneista ei ole hellittänyt.

”Mielenterveysongelmat ja yksinäisyys korostuvat entisestään, jos tässä tilanteessa supistetaan kolmannen sektorin toimintaa. Missä ihmiset silloin viettävät aikaansa, kuinka yksinäisiä he ovat ja miten paljon siitä seuraa syrjäytymistä ja sairaalajaksoja? Mitä se tulevaisuudessa tarkoittaa meillä Raumalla”, Päivi Lavonius sanoo.

Vuoden Pomppu julkistettiin nyt kuudennen kerran.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.