Hyppää sisältöön

Mistä apua talous- ja velkaongelmiin?

Rahahuolet voivat aiheuttaa herkästi stressiä ja viedä yöunet. Kenen tahansa taloudellinen tilanne voi heikentyä esimerkiksi eron, sairastumisen, työkyvyttömyyden tai työttömyyden vuoksi. Kun tuntuu, että rahat eivät riitä ja laskujen maksamisesta on vaikea selviytyä, apua ja neuvoja löytyy monista palveluista.

Kelan perustoimeentulotuki

Kelan perustoimeentulotuki on viimesijainen etuus, jota voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Välttämättömiä menoja ovat esimerkiksi asumisen menot, ruoka ja terveydenhoito. Kelan sivuilta löytyy perustoimeentulotukilaskuri, jonka avulla voi tehdä arviolaskelman, syntyisikö oikeutta perustoimeentulotukeen tulojen, varojen ja huomioitavien menojen perusteella.

Lisätietoa perustoimeentulotuesta ja sen tarkemmista kriteereistä saa Kelan toimeentulotuen palvelunumerosta 020 692 207 arkisin klo 9–16.

Kunnan toimeentulotuki ja sosiaalinen luototus

Kunta päättää täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen myöntämisestä. Kelan perustoimeentulotukipäätös tarvitaan hakemista varten. Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää sellaisiin asumisen menoihin, jotka eivät kuulu perustoimeentulotuen piiriin. Lisäksi tukea voidaan myöntää menoihin, jotka aiheutuvat henkilön tai perheen erityisistä tarpeista tai olosuhteista. Erityisenä tarpeena tai olosuhteena voidaan pitää pitkäaikaisen toimeentulotuen saamista, pitkäaikaista tai vaikeaa sairautta sekä lasten harrastuksiin liittyviä erityisiä tarpeita.

Kunnat voivat myöntää myös ehkäisevää toimeentulotukea, jonka perusteista kunnat päättävät itse. Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoituksena on edistää henkilön ja perheen omatoimisuutta sekä ehkäistä syrjäytymistä. Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta aiheutuvien ongelmien lieventämiseksi. Tukea voidaan myöntää myös, jos taloudellinen tilanne heikkenee äkillisesti ja siitä aiheutuu vaikeuksia. Lisätietoa täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen hakemisesta ja kriteereistä voi kysyä oman kunnan sosiaalipalveluista.

Osa Suomen kunnista myöntää myös sosiaalista luottoa. Oman kunnan sosiaalipalveluista voi tarkistaa, myöntääkö kunta sosiaalista luottoa. Sosiaalisen luoton voi saada välttämättömiin ja kohtuuhintaisiin menoihin. Tällaisia voi olla esimerkiksi kodinhankinnat, lasten harrastusvälineet tai työvälineet. Sosiaalista luottoa voi myös saada velkojen poismaksamiseen. Luoton voi saada pienituloinen henkilö, jolla ei ole mahdollisuutta saada muualta kohtuuehtoista luottoa ja jolla arvioidaan kuitenkin olevan maksukykyä selviytyä luoton takaisinmaksusta. Myönnettävän luoton määrä vaihtelee kunnan mukaan muutamasta sadasta eurosta yli 10 000 euroon asti.

Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta aiheutuvien ongelmien lieventämiseksi.

Takuusäätiön palvelut

Takuusäätiön maksuton Velkalinja puh. 0800 98009 palvelee arkisin klo 10–14, ja sieltä saa lisätietoa Takuusäätiön eri palveluista. Lisäksi puhelimitse voi keskustella Takuusäätiön työntekijän kanssa omista talous- ja velka-asioista ja erilaisista ratkaisuvaihtoehdoista.

Takuusäätiö myöntää myös takauksia pankista nostettaviin järjestelylainoihin. Järjestelylaina on pankkilaina, jonka avulla voi yhdistää monet eri velat yhdeksi lainaksi. Takausta voi anoa Takuusäätiöstä, jos pankkilainan saamisen esteenä on esimerkiksi vakuuksien puuttuminen tai maksuhäiriömerkintä. Takauksen enimmäismäärä yksin takausta hakevalla on 34 000 euroa. Takaus edellyttää, että hakijalla on oltava säännölliset tulot ja menot sekä maksukykyä selviytyä järjestelylainan maksamisesta.

Takuusäätiö myöntää myös pienlainaa, jota voi hakea kertaluontoisiin menoihin, kuten kodinkoneisiin, huonekaluihin tai takuuvuokraan. Pienlaina voi olla määrältään 200–2000 euroa ja laina-aika on enintään kaksi vuotta. Kuukausierä määräytyy hakijan maksukyvyn mukaan. Pienlainaa ei voi saada vanhojen velkojen järjestelyyn.

Järjestelylainan avulla voi yhdistää monet eri velat yhdeksi lainaksi. Takausta voi anoa , jos pankkilainan saamisen esteenä on esimerkiksi vakuuksien puuttuminen tai maksuhäiriömerkintä.

Oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonta

Oikeusaputoimistot tarjoavat maksutonta talous- ja velkaneuvontaa. Talous- ja velkaneuvontaan voi ottaa yhteyttä puhelimitse ja yhteystiedot löytyvät oikeusaputoimistojen sivuilta. Talous- ja velkaneuvojat auttavat muun muassa taloudellisen kokonaistilanteen kartoittamisessa, talouden suunnittelussa ja sovintoratkaisuehdotusten laatimisessa velkojille. Neuvontaa saa puhelimitse, etäpalveluna sekä ajanvarauksella.

Lisäksi talous- ja velkaneuvonnasta voi saada lisätietoa ja apua velkajärjestelyn hakemiseen käräjäoikeudelta. Velkajärjestely on viimesijainen velkojen järjestelykeino, jonka voi saada pääsääntöisesti vain kerran elämässään, jos ehdot täyttyvät. Käytännössä se tarkoittaa, että henkilö maksaa tietyn ajan maksukykynsä mukaan velkaa pois, pääsääntöisesti 3–5 vuotta ja sen jälkeen lopun velan saa anteeksi. Velkajärjestelyyn pääseminen edellyttää, että hakijan maksukyky on heikentynyt esimerkiksi sairauden, työkyvyttömyyden, työttömyyden tai muun syyn takia. Maksukyvyn heikentyminen ei saa olla pelkästään itse aiheutettu ja velkojen määrän on oltava liian suuri hakijan maksukykyyn nähden. Velkajärjestelyn yksi edellytys on myös, että hakija on selvittänyt, onko velkojen hoitaminen mahdollista muulla tavoin kuin velkajärjestelyllä.

Velkajärjestely tarkoittaa, että henkilö maksaa tietyn ajan maksukykynsä mukaan velkaa pois, pääsääntöisesti 3–5 vuotta ja sen jälkeen lopun velan saa anteeksi. Järjestelyn voi saada vain yhden kerran, jos ehdot täyttyvät.

Seurakunnan diakoniatyö

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnan diakoniatyön kautta on mahdollista saada keskusteluapua raha- ja velkatilanteen selvittelyyn liittyen. Diakoniatyöstä voi myös akuutissa tilanteessa saada taloudellista avustusta. Lisätietoa voi kysyä oman asuinalueen seurakunnasta.

Kun tuntuu, että rahat eivät riitä ja laskujen maksamisesta on vaikea selviytyä, apua ja neuvoja löytyy monista palveluista.

 

Lue lisää neuvontapalveluistamme

Tutustu aiheeseen liittyviin tapahtumiimme:

Huolien hetki / Osatyökykyisen erilaiset työllistymispolut (kaikille avoin webinaari)
Vertaiset verkossa / Penninvenyttäjän vihjeitä (jäsenyhdistysten aktiiveille ja vertaisille)

 

Sosiaalityön asiantuntija Riikka Mettälä, Mielenterveyden keskusliittoKirjoittaja Riikka Mettälä on Mielenterveyden keskusliiton sosiaalityön asiantuntija. Hän auttaa sosiaalietuuksiin liittyvissä pulmissa ja kysymyksissä joka arkipäivä klo 9–15 puhelimitse numerossa 040 756 0578.

 

 

 

 

Lähteet:

kela.fi
takuusaatio.fi
oikeus.fi
stm.fi
evl.fi

 

 

 

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.